LT

Nuo 2014 m. keičiant pradedančiojo vairuotojo pažymėjimus buvo remiamasi ne tik policijos registro pateikta informacija apie vairuotojo padarytus pažeidimus, bet taip pat ir paties vairuotojo pateikta deklaracija, kurioje jis patvirtindavo, kad neturi galiojančių nuobaudų.

Vairuotojai 2014 m. pradžioje pateikdavo tokias deklaracijas, nes kurį laiką sąsaja su policijos duomenų baze buvo neaktyvi. Vairuotojo pateikta informacija buvo pasitikima, - juk deklaracijos tekste pateikiamas perspėjimas apie atsakomybę už melagingos informacijos pateikimą.

Jei pildydami deklaraciją vairuotojai gudravo, galima sakyti, taip apgavo patys save, nes informacija apie vairuotojo padarytus nusižengimus policijos vedamoje elektroninėje pažeidimų apskaitoje yra saugoma.
 
Policija, kuri savo registre turi informaciją nuo pažeidimo įregistravimo momento, viešai ne kartą yra perspėjusi apie tai, kas laukia tų prasižengusių pradedančiųjų vairuotojų, kurie nesilaikė įstatymo reikalavimų.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas po dvejų metų gali būti pakeistas į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą, jei vairuotojas nesukėlė eismo įvykio, per kurį buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata, taip pat jei nepažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimų:
• vykdyti vairuotojų pareigas pėstiesiems, • laikytis lenkimo taisyklių, • vairuojant nesinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis, • laikytis eismo reguliavimo signalų, • KET nustatyta tvarka naudoti įspėjamuosius signalus, • laikytis važiavimo per sankryžas tvarkos, • vairuotojams naudoti saugos diržus, motociklininko šalmus, • neviršyti nustatyto greičio, • nevairuoti transporto priemonių neblaiviems.

Padarius pažeidimą, per vienus metus nuo pažeidimo  padarymo dienos privaloma baigti papildomus vairuotojų mokymus - toks reikalavimas nustatytas Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme.

Įstatyme nustatytu laiku papildomo mokymo nebaigus, prarandama teisė vairuoti ir pradedančiojo vairuotojo pažymėjimas nekeičiamas į galiojantį 10 metų. Tokiu atveju teisė vairuoti grąžinama tik perlaikius  vairavimo egzaminą, tuomet išduodamas naujas 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas.

Pradedančiųjų vairuotojų saugaus eismo politikos pagrindą sudaro apribojimai, tarp kurių papildomi mokymai yra viena efektyvesnių priemonių. Apribojimai pradedantiesiems vairuotojams taikomi siekiant sumažinti riziką jiems patekti į eismo įvykius.