LT

Registruojama daugiau

Valstybės įmonės „Regitra" administruojamo Kelių transporto priemonių registro šių metų birželio duomenimis, Lietuvoje buvo užregistruota 1 mln. 327 tūkst. lengvųjų automobilių. Skaičius - gana įspūdingas, atsižvelgiant į tai, kad mūsų šalis gali pasigirti tik 3 mln. gyventojų. Atrodo, kad mūsų gyventojų meilė nuosavam transportui neblėsta. Pateikiami duomenys rodo, jog lengvieji automobiliai sudaro net 89 proc. viso Lietuvos registruoto transporto parko. Nors dalį šių automobilių naudoja įmonės, dauguma jų visgi priklauso privatiems asmenims.

Pastarųjų kelerių metų duomenimis, lietuviai ir toliau gana aktyviai perka transporto priemones. Pavyzdžiui, lyginant 2016 ir 2017 metų birželio statistiką, nesunku pastebėti, kad šį mėnesį šiemet buvo užregistruota daugiau lengvųjų transporto priemonių nei pernai. Žinoma, reikia turėti galvoje, kad tai nereiškia, jog Lietuvoje naudojamų transportų priemonių skaičius nuolat auga, nes, kaip pabrėžia „Regitros" atstovai, dalis automobilių yra išregistruojama ir nurašoma, o kai kurioms registruotoms transporto priemonėms galioja draudimas dalyvauti eisme, kol nebus pašalinti atitinkami trūkumai, pavyzdžiui, atlikta techninė apžiūra.

Nauji ir seni

Žvelgiant į pastarųjų metų statistikos duomenis, nesunku pastebėti, jog daugiau registruojama ne tik naudotų, bet ir naujų lengvųjų automobilių. Tačiau, žinoma, nauji automobiliai vis dar yra gana sunkiai įperkami šalies gyventojams. Vaizdžiai tariant, Lietuvoje kiekvieną mėnesį registruojama šimtai naujų ir tūkstančiai naudotų lengvųjų automobilių.

Populiariausių registruojamų automobilių prekių ženklų penketukas rodo, jog lietuviai lieka ištikimi vokiečiams. Pirmasis trejetukas atrodo taip:„Volkswa-gen", „Opel" ir „Audi". Ketvirtoje vietoje pavyko įsitvirtinti prekių ženklui „Toyota", o po jo eina BMW.

Pagrindinė naudotų lengvųjų automobilių tiekėja į Lietuvą tebėra Vokietija. Iš šios šalies įvežtų naudotų automobilių skaičius - didžiausias. Taip pat gana aktyviai vežamos transporto priemonės iš Prancūzijos, Belgijos, Italijos ir Nyderlandų. Naujus automobilius Lietuvos gyventojai perka iš gamintojų atstovų Lietuvoje. Atvejai, kai nauji automobiliai atkeliauja į Lietuvą iš užsienio, pasak „Regitros" atstovų, - pavieniai.

Mėgsta taršiausius

Pirkdami automobilius Lietuvos gyventojai vis dar pernelyg nesirūpina ekologijos klausimais. „Regitros" pateiktoje informacijoje minima, jog per pirmuosius penkis šių metų mėnesius daugiausia buvo registruojama gamtą labiausiai teršiančių - dyzelinu varomų - lengvųjų automobilių - net 48,3 tūkst. Per tą patį laikotarpį benzinu varomų automobilių užregistruota beveik perpus mažiau - tik 20,1 tūkst. Taip pat akcentuojama, jog per penkis šių metų mėnesius Lietuvos lengvųjų automobilių parką papildė apie 850 hibridinių automobilių ir 132 elektromobiliai.

Nepaisant didėjančių skaičių, ekologiškiausiais laikomi elektromobiliai vis dar sudaro lašą jūroje, kalbant apie bendrą Lietuvos keliais riedančių automobilių skaičių. „Regitra" pabrėžia, jog šiuo metu mūsų šalyje iš viso yra registruoti 463 lengvieji automobiliai, kurių galios šaltinis -tik elektra. 216 tokių transporto priemonių priklauso juridiniams asmenims, 247 - fiziniams. Nors šie skaičiai vargu ar gali padaryti didelį įspūdį, elektromobilių populiarumas po truputį auga.

Regitros" atstovų teigimu, esminis požiūrio į elektromobilius lūžis įvyko 2015 metais. Tuo metu jų skaičius Lietuvoje padvigubėjo. Tam galėjo turėti įtakos tai, kad tais metais kelyje Vilnius-Kaunas-Klaipėda atsirado šioms transporto priemonėms skirtų įkrovimo stotelių. Šiuo atveju mūsų šalis nėra unikali, nes visame pasaulyje elektromobilių skaičiaus augimas yra tiesiogiai susijęs su šioms transporto priemonėms skirtos infrastruktūros plėtra.

Šaltinis: „Savaitė“