LT

Valstybės įmonei „Regitra“ patikėtas transporto priemonių registro tvarkymas. Transporto priemonės įtraukimą į registrą liudija suteiktas (užrašytas ant plokštelės ir pritvirtintas prie automobilio) registracijos numeris. Taigi numerio plokštelė ant transporto priemonės patvirtina, kad automobilis turi teisę dalyvauti viešajame eisme. Ir nors dėl tokio leidimo teisėtai riedėti keliais į „Regitrą“ gausiausiai kreipiasi transporto priemonę nusipirkę asmenys, jie automatiškai netampa transporto priemonei išduotų registracijos numerių savininkais.

Ką daryti, jei radai?

„Čia kaip su sąskaita banke: nors lėšos sąskaitoje yra asmens nuosavybė, tačiau raktas į ją – banko kortelė – priklauso bankui“, – lygina Dalius Prevelis, VĮ „Regitra“ generalinis direktorius. Pasak įmonės generalinio direktoriaus, toks nuosavybės turėtojų atskyrimas leidžia patikimiau apsaugoti žmonių bankui patikėtas santaupas: jei kortelė prarandama, ją radusiam asmeniui atsiranda pareiga grąžinti kortelę ne sąskaitos banke savininkui, ką tikrai sunkiau padaryti, nors radėjas ir sužino pametusiojo asmenvardį, bet sudaroma galimybė rastą kortelę nunešti į artimiausią banko skyrių.

„Taip ir registracijos numeris turi būti grąžintas „Regitrai“ – ir nebūtina iki mūsų atvykti, galima rastą numerį atsiųsti“, – aiškina D. Prevelis. „Regitros“ vadovas pažymi, kad rastus numerius priima ne tik „Regitra“, bet ir policija. Pilietiškų gyventojų administracinės naštos palengvinimui reikiamus dokumentus užpildo šių institucijų darbuotojai.

Kad ir kaip žmogui norėtųsi, kam priklauso rasta registracijos numerio plokštelė, atskleisti negalima dėl asmens duomenų apsaugos. Taip elgiasi visi registrų, kuriuose tvarkoma privataus žmonių gyvenimo informacija, valdytojai ir tvarkytojai, nes įstatymas jiems numato pareigą saugoti patikėtus asmens duomenis.

Mūsų aptariamu atveju, kai randamas valstybinis registracijos numeris, nustatyta, kad atitinkami įrašai duomenų bazėje daromi ne pagal telefoninius pranešimus, bet kai rasta numerio plokštelė fiziškai pasiekia „Regitrą“.

Kaip vyksta grąžinimas?

Grąžinant „Regitrai“ transporto priemonės numerio plokšteles ar automobilio registracijos dokumentus surašomas aktas, kuriame nurodomi numerio ženklai, grąžintų plokštelių skaičius, registracijos dokumentų serija ir numeris, numerio ženklus ar registracijos dokumentus išdavusi šalis, grąžinamų objektų būklė. Daroma grąžinamų daiktų nuotrauka, ji saugoma elektroninėje sistemoje. Jeigu grąžinantis „Regitrai“ daiktus ar dokumentus radėjas pageidauja ir sutinka atskleisti, į aktą įrašoma grąžinančio asmens duomenys ir aplinkybės, kaip numerio ženklai, registracijos dokumentai buvo gauti.

Be to, numerio ženklus, registracijos dokumentus grąžinusio asmens pageidavimu jam gali būti išrašomas pranešimas, patvirtinantis grąžinamų objektų priėmimą „Regitroje“.

Jeigu vietoje grąžinto registracijos numerio ženklo nėra išduotas naujas registracijos numeris, jei esam gavę numerio netekusio žmogaus pasikreipimą ir jeigu nėra susidėvėjimo, gedimų, įmonei radėjo grąžintos ženklo plokštelės bus saugomos vieną mėnesį.

Asmuo apie atrastus valstybinio numerio ženklus elektroninio ryšio priemonėmis, o jei nenurodyta, raštu yra informuojamas per 3 darbo dienas.

Pabrėžtina, kad dažnai radėjus aplenkia patys transporto priemonių valdytojai – tokiais atvejais jau būname gavę gyventojo pasikreipimą.

Jeigu rasti daiktai neatsiimami, numeriai sunaikinami, o dokumentai perduodami saugoti į įmonės į archyvą.

Įmonei perduoti užsienio valstybių numerio ženklai, registracijos dokumentai perduodami tos šalies ambasadai, konsulatui arba Užsienio reikalų ministerijai.

Grąžinimo bei įteikimo aktai, kaip ir kiti dokumentai, saugomi „Regitros“ archyvuose teisės aktais numatytą laikotarpį.

Netekus vieno arba abiejų registracijos numerio ženklų, praradus transporto priemonės dokumentus, kreipkitės į „Regitrą“. Jei įtariate vagystę, praneškite policijai.

Radiniai dažniausiai naikinami

Vidutiniškai per metus išduodama apie 300 tūkst. registracijos numerių. Didžioji šio skaičiaus dalis – naujai registruojamos transporto priemonės, tačiau dalis numerių keičiami dėl įvairių priežasčių (nepatinka serija, praradimas, sugadinimas ir pan.).

2016 m. „Regitrai“ grąžinti rasti 766 registracijos numeriai (plokštelės). Iš jų – 35 įteikti savininkui, o 152 atvejais dar nesuėjęs vieno mėnesio terminas, tad tikėtina, kad savininkai dar atvyks rastų registracijos numerių atsiimti.

Net 231 transporto priemonės valdytojui numeriai surasti per vėlai – šiais atvejais gyventojai jau buvo išsiėmę naujus registracijos numerius valdomai transporto priemonei.

Vis dėlto, dažniausiai (307) randami numeriai, kurių statusas yra negaliojantys, t. y. transporto priemonei, kuriai priklausė registracijos numeris, panaikintas leidimas dalyvauti eisme.

Pernai Lietuvoje užfiksuotas 41 atvejis, kai rasti užsienio šalių registracijos numeriai.