LT

Įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodeksui, nuo 2017 m. sausio 1 d. „Regitra“ iš policijos perėmė už pažeidimus sulaikytų vairuotojo pažymėjimų grąžinimo funkciją. Įmonė grąžins  pažymėjimus tiems vairuotojams, kurie teisę vairuoti prarado po 2017 metų sausio 1-osios. Šiems vairuotojams kreiptis į policiją nebereikės. Plačiau naująją tvarką komentuoja VĮ „Regitra“ Veiklos departamento Egzaminavimo ir vairuotojo pažymėjimų išdavimo skyriaus vadovas Saulius ŠČIUPLYS.  

Naudodamiesi susijusių registrų informacija, įmonės specialistai vienoje vietoje patikrins, ar pažeidėjai įvykdė jiems nustatytus valstybės reikalavimus ir spręs, ar vairavimo teisės apribojimus galima panaikinti. 

Policijos pareigūno sulaikytą vairuotojo pažymėjimą bus galima atsiimti vairuotojui patogiame „Regitros“ padalinyje, nepriklausomai nuo to, kurioje šalies vietovėje šis dokumentas buvo sulaikytas. Vairuotojui savo prašyme tereikės pasirinkti jam patogų vairuotojo pažymėjimus išduodantį įmonės padalinį. Šie padaliniai įsikūrę ne tik sostinėje bei didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir daugelyje rajonų centrų.

Supažindiname, kokiomis sąlygomis teisė vairuoti ir vairuotojo pažymėjimas bus grąžinami.

Jei už taisyklių pažeidimus teisė vairuoti buvo atimta trumpiau nei metams

Norėdami ją susigrąžinti vairuotojai pirmiausia vairavimo mokykloje turi baigti papildomą vairuotojų mokymą. Atvykus į „Regitrą“ reikės pateikti galiojantį asmens dokumentą ir galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą (jei įmonei ši pažyma nebuvo pateikta anksčiau).

Jei teisė vairuoti atimta metams ar ilgiau nei metams 

Pirmiausia reikia kreiptis į vairavimo mokyklą ir baigti papildomą vairuotojų mokymą. Atvykus į „Regitrą“ reikės pateikti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą (jei ji nebuvo pateikta anksčiau) ir išlaikyti vairavimo teorijos bei praktikos egzaminus.

Atkreipiame dėmesį, kad susigrąžinant teisę vairuoti daugiau nei vienos kategorijos transporto priemones, reikia išlaikyti vairavimo egzaminus pagal vairavimo ypatumus sudėtingiausios kategorijos transporto priemonėmis. Pagal sudėtingumą transporto priemonių kategorijos nuo lengviausios iki sunkiausios išdėstomos taip: B1, B, BE, C1/D1 (pasirinktinai arba C1, arba D1), C1E/D1E (pasirinktinai arba C1E, arba D1E), C, D, DE, CE.

Kai susigrąžinama teisė vairuoti A1, A2 arba A kategorijos transporto priemones, visada reikia laikyti šių kategorijų vairavimo egzaminą.

Jei teisė vairuoti atimta esant neblaiviam ar apsvaigusiam

Pasibaigus atėmimo terminui, pirmiausia reikia baigti papildomą vairuotojų mokymą. „Regitroje“ reikės pateikti sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, išduotą pagal Privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programą ir savo galiojantį asmens dokumentą. Taip pat pateikiama galiojanti vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininė pažyma, kuri turi būti išduota vėliau, nei buvo padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas.

„Regitroje“ reikia išlaikyti vairavimo teorijos ir praktikos egzaminus. Norint susigrąžinti teisę vairuoti daugiau nei vienos kategorijos transporto priemones, reikia išlaikyti vairavimo egzaminus pagal vairavimo ypatumus sudėtingiausios kategorijos transporto priemonėmis.

Aktualu pradedantiesiems 

Teisę vairuoti norintis susigrąžinti pradedantysis vairuotojas, vairuotojo pažymėjimo netekęs už Kelių eismo taisyklių  reikalavimų pažeidimus, ir kuris per vienus metus nuo pažeidimo padarymo nebaigė privalomo papildomo vairuotojų mokymo, privalės „Regitroje“ išlaikyti vairavimo teorijos ir praktikos egzaminus.

Jei norima susigrąžinti teisę vairuoti daugiau nei vienos kategorijos transporto priemones, reikia išlaikyti vairavimo egzaminus pagal vairavimo ypatumus sudėtingiausios kategorijos transporto priemonėmis.

„Regitroje“ reikia pateikti galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą (jei įmonė jos neturi) ir galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Teisių netekus dėl sveikatos būklės ar elgesio

Teisė vairuoti grąžinama ir jos netekusiems dėl sveikatos būklės ar elgesio. Jei teisė vairuoti buvo atimta visų turėtų kategorijų transporto priemones, asmens sveikatos priežiūros įstaigai nustačius, kad asmuo negali tinkamai vairuoti transporto priemonių, „Regitroje“ reikia pateikti: galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, kuri turi būti išduota vėliau, nei buvo priimtas sprendimas atimti teisę vairuoti dėl sveikatos būklės ar elgesio ir  vairuotojo pažymėjimą (jei neprarastas).

Jei teisė vairuoti buvo atimta ne visų turėtų kategorijų transporto priemones, asmens sveikatos priežiūros įstaigai nustačius, kad dėl sveikatos būklės ar elgesio asmuo negali tinkamai vairuoti transporto priemonių, „Regitroje“ reikia pateikti: galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą ir vairuotojo pažymėjimą (jei neprarastas).

Akreipiame dėmesį, kad iki 2016 m. gruodžio 31 d. teisę vairuoti praradusiems vairuotojams pažymėjimai, kaip ir anksčiau, bus grąžinami  policijoje.